Tilbake
Tour de Force
Tour de Force
Tour de Force
Tour de Force
Tour de Force
Tour de Force
Tour de Force
Tour de Force
Tour de Force

Rekonstruksjon Utøya

22. juli 2011 er en dato som for alltid vil være nådeløst risset inn i vår nasjonale bevissthet. Dagen hvor to terrorangrep ble gjennomført, den destruktive bombe eksplosjonene i Regjeringskvartalet i Oslo og skyte massakren på Utøya i Tyrifjorden.

"Vi må aldri glemme" ble et flammende mantra etter ugjerningen. For en 16 åring i dag er dette snart et halvt liv siden. Norske skoleelevers kunnskaper og personlige minner fra 22. juli vil fra nå av være preget av tiden som går. I den grad terrorangrepene er tilstede i bevisstheten deres er det i minkende grad som personlige minner, og i økende grad som en del av det kollektive minnet som forvaltes og videreformidles gjennom generasjoner. 

Rekonstruksjon Utøya (2018) er en dokumentarfilm om å overleve og leve videre, og om å gjøre det med traumatiske minner om den mest omfattende og brutale fascistiske terrorhandlingen som har funnet sted i Norgeshistorien. De overlevende Rakel, Mohammed, Jenny og Tore er unike sannhetsvitner som bærer historien. I et tomt, svartmalt filmstudio i Målselv rekonstruerer de i løpet av to uker sommeren 2017, sine sterkt personlige opplevelser fra denne skjebnesvangre dagen 22. juli 2011. 

Sammen med tolv unge medvirkende og et filmteam gjenforteller og rekonstruerer de fire dagen som ville forandre deres liv for alltid. I denne vonde, vanskelige og verdige dokumentaren vender de fire overlevende tilbake til minnene fordi de er overbevist om at det er viktig for dem selv, for oss, for samtiden og for fremtiden.

Tross filmens dramatiske og traumatiske bakteppe, finner vi i Rekonstruksjon Utøya en vakker og sterk grunntone, en nerve, som hviler i håp, samhold og fremtidstro om at gjerningsmannen ikke vant; men at demokratiet seiret! 

Filmen er regissert av Carl Javér, har i 2019 vunnet 2 "Guldbaggen" (høyeste utmerkelse i svensk filmindustri), for beste regi og beste dokumentar. Elevene får møte Carl Javér og en av skuespillerne i forbindelse med filmvisningen, og som også vil ha en samtale med elevene i etterkant av visningen.

Ellen Lande, filmskribent i Ny Tid har i sin anmeldelse utalt "Rekonstruksjon Utøya er nær, modig og varm - hvis du bare orker å se én film om Utøya, anbefales det varmt å se denne. "

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Østfold kulturutvikling
  • Produsent: En samproduksjon mellom: Vilda Bomben Film AB, Polarfox AS, FilmCamp AS, made in copenhagen ApS, Film i Väst AB. Co-produsenter: John Arvid Berger, Svein Andersen, Kjetil Jensberg, Helle Faber, Ami Ekström.
  • I samarbeid med: Dks avdelingene i Akershus og Buskerud fylkeskommune.

Publikumskommentarer