Tilbake
Ellen Ugelstad / Twentyone Pictures AS
Ellen Ugelstad / Montages.no
Ellen Ugelstad / Montages.noi

Making Sense Together

Kjetil er Kjetil. Kjetil er glad i katten sin, og i å spille gitar. I perioder har Kjetil også mye angst og uro, og hører stemmer; legene kaller det en psykisk lidelse. Mest av alt vil Kjetil greie seg selv. Hva skjer når systemet rundt ham ikke gir ro og stabilitet, men bare stadige institusjonsopphold, medisiner og tvang?

Det handler om makt og avmakt i Making Sense Together. Om hvordan norsk psykiatri i dag skaper maktrelasjoner mellom syk og frisk, og en maktesløshet hos pasienter, pårørende og ansatte. I filmen deler fem personer sine nære vitnesbyrd fra psykiatrien. De flettes sammen med arkivmateriale og den fiktive historien om Kjetil og moren hans, og deres møte med helsevesenets byråkrati. Uten å forenkle eller fordømme viser denne filmen hva avmaktsfølelse kan gjøre med menneskers mentale helse og selvbilde.

Fra før er filmskaper Ellen Ugelstad kjent for Indian Summer om broren Torstein, som lever med diagnosen schizofreni.

Med Making Sense Together har hun laget en dristig, nyansert og brennaktuell dokumentarfilm som også gir håp – ved å lytte til de medvirkendes livserfaringer og ta dem på alvor.


Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Østfold kulturutvikling
  • Kunstnere/grupper: Ellen Ugelstad
  • I samarbeid med: Ellen Ugelstad
  • Idé/opplegg: Ellen Ugelstad / Østfold kulturutvikling

Om kunstner / utøver / gruppe

Ellen Ugelstad (f. 1973) er en norsk filmskaper og regissør som arbeider i skjæringspunktet mellom billedkunst og film. Hun er utdannet ved Academy of Art University i San Francisco. Gjennom sine dokumentariske undersøkelser går hun i dybden i dualiteter som normalitet og galskap, makt og avmakt, syk og frisk.

I 2012 ble hennes film "Indian summer" nominert til Gullruten for beste regi og beste dokumentar, ble nominert til International Young Talent Award under DOK Leipzig, Nordic Dox Award under CPH:DOX og vist på Høstutstillingen. I løpet av de siste årene har hun søkt seg videre mot hybride og sjangeroverskridende formater. Hun mottok manusprisen for Møterommet i 2017, Gullstolen for Den grønne dalen i 2018. Hennes hybridfilm Making Sense Together hadde premiere i konkurranseprogrammet for beste nordiske dokumentar under Oslo Pix i juni 2018.


Publikumskommentarer